Współcześnie uczulenia związane z jedzeniem pojawiają się częściej niż w latach ubiegłych. Dobrze chociaż, że rozpoznawanie tego typu alergii również jest na wyższym poziomie. Przy uczuleniu na gluten do głównych objawów, które powinny wywołać zaniepokojenie można zaliczyć: bóle jamy brzusznej, brak apetytu, często występujące biegunki, nudności, a nawet owrzodzenia w okolicach jamy ustnej czy migreny.
przepisy bez glutenu
W wyniku uczulenia na gluten może występować też niedokrwistość spowodowana niedoborem żelaza w organizmie, a także zaburzenia związane z krzepliwością krwi. Rzecz jasna nie ma potrzeby, aby doświadczać wymienionych dolegliwości. Istnieje w końcu możliwość wykonania odpowiedniego testu. Opierając się o rezultat konieczne mogą się stać zmiany diety, a co za tym idzie – również stylu codziennego funkcjonowania. Z naszego jadłospisu jesteśmy zmuszeni wykluczyć sporo rodzajów żywności. Na cenzurowanym są w szczególności: produkty zawierające ziarna takich zbóż, jak: pszenica, żyto, jęczmień oraz owies. Mamy tutaj na myśli nie tylko pieczywo, lecz także różnego rodzaju napoje – kawę zbożową, wódkę czy piwo. Jednostki uczulone na gluten powinny pamiętać też o skrupulatnym czytaniu składów produktów przetworzonych. Ważne jest też unikanie konsumpcji takich potraw, co do których nie mamy wiadomości w zakresie składu. Zarówno w wypadku pożywienia, jak i preparatów leczniczych. Różnego rodzaju konserwanty niemal na pewno zawierają gluten. Nie warto się jednak załamywać. Bezglutenowe produkty są obecnie łatwo dostępne, nie tylko w sklepach z tzw. ekologiczną żywnością, ale również w większych sklepach. Ponad to dużo piekarnii ma w ofercie bezglutenowe wypieki. W jadłospisie korzystnie zawrzeć jak największe ilości produktów świeżyć, nie poddanych obróbce, takich jak rozmaite owoce, warzywa, mięsa, ryby, jaja oraz nabiał – w pozbawionej obróbki formie. Sposób odżywiania nietolerującego glutenu również można ułożyć w zróżnicowanej formie. Nie trzeba nawet rezygnowanie z słodkich frykasów. Życie uczulonego na gluten pacjenta w aspekcie codziennym po prostu wymaga znacznej uwagi w wyborze żywności oraz substancji leczniczych.
Leave a Reply